poky.ro : part 2… blogging… promoting… tsssss

Am inceput, din curiozitate, la un proiect sa lucrez. Si scriu pe blog detalii despre el. Primul post l-am scris aici, dar in viitor cred ca voi continua aici.

Ca sa recapitulez despre ce am scris data trecuta, am ajuns sa zic despre pluginul custom, care l-am implementat, pentru a salva doar textul din commenturi.

Dupa partea cu commenturile, am facut un script care ia automat articolele dintr-un fisier txt si pe baza lui creeaza automat un post, dar despre asta voi scri mai tarziu.

Mai intii treb sa folosim toate resursele pe care le ofera wordpressul, asa ca niste configurari.

Permalinks

E o facilitate care transforma url precum http://domain/?p=123 in ceva mai frumos, gen : http://domain/2010/11/post-name/. Acest gen de url ofera mai mult confort utilizatorilor atunci cand o vad si de aceea, cred, ca ele sunt mai bine vazute si de catre motoarele de cautare. Implicit, aceasta optiune vine dezactivata, asa ca trebuie activata manual. Se poate face din Panelul administratorului -> Settings -> Permalinks. Acolo veti gasi o lista cu posibilitatea de a alege mai multe tipuri de url-uri ce se pot genera. E bine sa alegeti oricare dintre ele, doar sa nu fie aia implicita.

FeedBurner

FeedBurner e un serviciu gratis de la cei de la google si are ca scop primar distribuirea de noutati. WordPressul are implemntat protocoale precum rss si atom. In comparatie cu serviciul din wordpress, FeedBurner te ajuta prin cache-uirea acestor noutati (salveaza ceva trafic pentru blogul tau)+ informatii despre cei care iti citesc noutatile ( feeds, alte feature-uri cititi la ei pe site ). Blogul are implicit optiunea de a distribui noutatile, este nevoie doar de a configura putin pentru a integra blogul cu serviciul de la feedburner. In general, iti trebuie doar un account de la google, intri pe feedburner.com, si creezi acolo un feed nou ( Burn a feed right this instant. = bagi url de la blogul tau de feed, gen : http://poky.ro/feed/ ). Dupa ce ai adresa noua de feed de la feedburner, downloadez un plugin chiar de la ei (iaka linku), instalezi, si setezi URL-urile de la feedburner. Intr-un final, cel putin vei sti cate persoane citesc feedul tau.

Lightbox 2

Este un plugin foarte util, care iti permite sa vizualizezi pozele originale fara a te arunca din pagina curenta cum face wordpressul de obicei. Se poate observa efectul atunci cand dati click pe poza de la permalinks. Ofera o experienta placuta pentru utilizator datorita faptului ca poate naviga in continuare pe site fara a fi aruncat undeva ca sa vezi doar poza.

Google Bot Bling

Atunci cand conteaza feedback-ul motoarelor de cautare, acest plugin iti permite sa vezi ce pagini au fost “crawl”-ate de catre botul de la google. E un tool foarte util atunci cand vrei ca utilizatorii sa ajunga la tine pe site prin intermediul cautarilor din google. Si, cu acest tool am descoperit niste setari problematice in wordpressul meu. Am vazut ca google deschide nishte pagini precum : http://poky.ro/2010/10/29/holmes-air-purifiers-reviewed/comment-page-1/ ceea ce imi da o vaga idee ca din cauza paginilor ce au multe commenturi este foarte posibil sa fiu depunctat din cauza duplicatului de continut (url: http://poky.ro/2010/10/29/holmes-air-purifiers-reviewed/). Pentru a rezolva aceasta problema, trebui doar sa scot o bifa din panelul de control -> Settings -> Discussion -> Break comments into pages with 50 top level comments…blablabla. In rezultat puncte pozitive sunt ca am continut unic (cel putin pt google), iar negativ este faptul ca o pagina cu multe commenturi va avea o dimensiune mare, experienta pentru user ce lasa de dorit…. dar… ce nu facem noi ca sa parem mai buni in fata lu tata google.

SexyBookmarks

Face o legatura dintre posturi si retele sociale… poate poate baga un user vreun retweet… sau refacebook 🙂

WPTouch

Creeaza o interfata pentru telefonele mobile, iphoneuri… E util si poate sa iti aduca un plus in fata utilizatorilor ce deschid blogul de pe telefoanele mobile.

Yet Another Related Posts

E un plugin ce afiseaza, la sfarsitul fiecarui post, linkuri catre posturi asemanatoare sau pe aceeasi tema. Ajuta utilizatorul sa gaseasca mai rapid informatiile ce il intereseaza la tine pe blog. Un exemplu puteti sa vedeti la sfarsitul postului.

cam atat pana acum… ca devine prea mult de citit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *